Monark – av papper & bark

Monark – av papper & bark

  • Posted by Jessik Nordin
  • On 1 april, 2019
  • 0 Comments
April April! 🙂
”Monark – gjort av papper och bark!” SĂ„ lyder ett nĂ„got hĂ„nfullt talesĂ€tt frĂ„n förr. Men skratta bĂ€st som skrattar sist – Monark Exercise i Vansbro gör nu en vĂ€rldsunik storsatsning pĂ„ returfiber Det anrika företaget kommer att driva pĂ„ anvĂ€ndningen av wellpapp som material för att miljövĂ€nliga cyklar, med siktet instĂ€llt pĂ„ den nordiska cykelmarknaden.

Monark Exercise i Vansbro drar den gamla vedertagna frasen till sin spets, och storsatsar nu pÄ naturmaterialet returfiber.

Fabriken i Dalarna som tillverkar och sÀljer test-, transport- och hjÀlpmedelscyklar, inleder nu en större satsning i Norden och Sverige. MÄlet Àr att fler ska fÄ upp ögonen för de miljömÀssiga och funktionella fördelarna med returfibermaterial. De första prototyperna Àr redan under tillverkning.

–  VĂ„r mĂ„lsĂ€ttning Ă€r att vi pĂ„ sikt kommer bidra till en betydande övergĂ„ng mot en större andel miljövĂ€nlig trĂ€fibermassa i branschen, sĂ€ger Daniel MĂ€kinen, VD för Monark Exercise.

 

MONARK WELL

TrÀfibermassan som formats till hÄrt rullad wellpapp Àr till hundraprocent framstÀlld av svensk skog, och kan dÀrmed rÀknas som Ätervunnet.

–  Det gamla uttrycket ”Monark gjort av papper och bark” blir nu pĂ„ sĂ€tt och vis sanning, vilket kĂ€nns inspirerande! FortsĂ€tter MĂ€kinen.

Produktionen ger ett mycket lÀgre CO2-avtryck vid tillverkning. Men hjÀlper som bonus Àven till att minska energiÄtgÄngen vid cykling, eftersom det helt enkelt isolerar bÀttre Àn metall.

 

Ska förse hela Norden med Monark wellrör

FrÄn och med 2020 Àr mÄlsÀttningen att samtliga av Monark Exercises produkter kommer bestÄ till 80% av lokalt producerad trÀflis, en överskottsprodukt som förhoppningsvis till fullo kommer kunna utvinnas frÄn lokal virkesproduktion. Monark hoppas pÄ det sÀttet kunna gynna det ökade intresset för trÀ- och trÀfiberbaserade lösningar, men ocksÄ det vÀxande miljötÀnket i samhÀllet i stort.

Än sĂ„ lĂ€nge har inget lokalt samarbete inletts vad gĂ€ller tillhandahĂ„llning av virke, men detta Ă€r ingenting som bekymrar.

– Det fĂ„r ta den tid det tar. Vi ska producera vĂ€rldens mest miljövĂ€nliga fordon. RĂ„varorna kommer frĂ„n personalens egna skogar tills vi hittar möjliga samarbetspartners. Genom detta ser vi till att Monark blir en Ă€nnu större och tyngre leverantör av kvalitativa lösningar som visar vĂ€gen för att bygga bĂ„de hĂ„llbart och miljövĂ€nligt, avslutar Daniel MĂ€kinen.

 

Daniel MĂ€kinen, VD Monark Exercise

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Sharing is caring!

0 Comments

Leave Reply

E-postadressen publiceras inte. Obligatoriska fÀlt Àr mÀrkta *

shares